Hoe kan ik een hypotheek financieren en aflossen vanuit mijn BV?

Als je een BV hebt en de BV heeft vrij kapitaal, dan kun je dit aan jezelf lenen om bijvoorbeeld een lening of een (deel van de) hypotheek op je woning af te lossen. Dit kan gunstig zijn, omdat je dan niet bij een commerciële bank hoeft aan te kloppen en dus geen verantwoording hoeft af te leggen over je financiële reilen en zeilen. Maar is het in alle gevallen gunstig? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Het is in ieder geval aan te raden om een dergelijke constructie, voordat je hem toepast, door te spreken met een fiscaal deskundige, om te zorgen dat je geen zaken over het hoofd ziet die wellicht nadelig voor je uitpakken.

Rentevoordeel
Heb je een lening die als consumptief krediet wordt gezien, dan komt deze terecht in box 3 en niet in box 1. De rente is in dit geval niet aftrekbaar omdat de besteding van de hypotheek niet in het huis is gestoken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een hypothecaire lening op je woning afsluit en het toegekende bedrag gebruikt om een boot of een camper van te kopen. Je betaalt natuurlijk wel rente over deze lening, want de geldverstrekker wil wel winst maken over het uitgeleende bedrag. Door nu het openstaande bedrag af te lossen aan de hypotheekverstrekker en het vervolgens aan jezelf te lenen vanuit je BV zonder rente te berekenen, dan vervalt dus logischerwijs de rentelast op deze lening.

Boetevrij aflossen
Wil je een deel van je openstaande hypotheek, of deze nu in box 1 of in box 3 valt, vervroegd aflossen, houd er dan rekening mee dat veel hypotheekverstrekkers een maximale boetevrije aflossing hanteren. Wil je meer aflossen dan betaal je een boete. Soms kan dit gunstig zijn, als de boete lager is dan de rente die je over dat bedrag zou moeten betalen, omdat je jezelf vanuit de BV in dit voorbeeld geen renteverplichting oplegt. Maar er is nog iets waar je rekening mee moet houden, namelijk het feit dat je niet onbeperkt rentevrij mag lenen uit je eigen BV.

Maximaal bedrag dat rentevrij mag worden geleend
Een constructie zoals hier omschreven kan, maar is gebonden aan een maximum bedrag per jaar. Vraag het actuele bedrag eerst na bij de Belastingdienst of een fiscalist. Ga je boven het maximale bedrag dan mag je niet rentevrij lenen vanuit je BV. Dan zal je over het meerdere alsnog rente moeten betalen. En deze rente moet gelijk zijn aan de commerciële rente die een bank ook zou berekenen. Dat betekent dus dat je er financieel gezien niet veel mee opschiet. Het is dan wellicht gunstiger om de aflossing in delen over te hevelen en eerst een bedrag af te lossen voordat je weer een nieuw deel leent vanuit je BV voor de aflossing van de hypotheek.