Het maximumtarief voor de hypotheekrenteaftrek gaat omlaag. Waar moet ik rekening mee houden?

De regering heeft besloten dat de maximale hypotheekrenteaftrek stapsgewijs omlaag gaat. Dit treft in de eerste plaats alleen de hogere inkomens, namelijk degenen die in de hoogste belastingschijf zitten. Het merendeel van de werkenden zit in de tweede schijf. Als dit ook voor jou geldt dan merk je voorlopig niets van een verlaging van de maximale aftrek. Zit je wel in de hoogste schijf, dan moet je er rekening mee houden dat je minder hypotheekrente mag aftrekken dan voorheen. De renteaftrek wordt met een half procent per jaar verlaagd. De hoge inkomens, die in de belastingschijf van 52% vallen, merken al vanaf 2014 dat de woonlasten stijgen.

De effecten voor grote groepen
Omdat de renteaftrek met een half % per jaar wordt verlaagd, merkt het overgrote deel van de huizenbezitters pas over pakweg 20 jaar effect van deze maatregel. Dan is de renteaftrek namelijk 10% lager en vanaf dat moment gaat ook de groep die nu rond de 40% belasting betaalt merken dat de woonlasten omhoog gaan omdat er minder kan worden afgetrokken. Voor deze geleidelijke afbouw is gekozen omdat ineens de hypotheekrenteaftrek afschaffen verstrekkende gevolgen zou hebben voor grote groepen mensen. Vele huishoudens kunnen namelijk alleen de hypotheek van hun woning betalen omdat ze maandelijks een voorschot krijgen voor de aftrek van de rente. Als dit ineens wegvalt dan zouden veel mensen in acute problemen komen.

Hoe kan ik het financiële nadeel opvangen?
Je kunt, als je financiële situatie dit toelaat, extra aflossen op je hypotheek. Vrijwel alle hypotheekverstrekkers staan extra aflossing boetevrij toe, soms tot een maximaal bedrag per jaar. Maar ook al los je maar een relatief klein bedrag per jaar af dan merk je dit al in de maandlasten. Het is nog eens extra interessant om extra af te lossen op de hypotheek omdat je op een spaarrekening nog maar nauwelijks rente krijgt. Heb je een spaarrekening waar een flink bedrag op staat waarvan je zeker weet dat je het binnen enkele jaren niet voor iets anders nodig hebt, dan is extra aflossen zeker een optie om de dalende renteaftrek op te vangen.

Een annuïteitenhypotheek biedt voordelen
Wanneer je een annuïteitenhypotheek hebt, betaal je een vast bedrag per maand. Een deel is rente, een ander deel is aflossing. Naarmate de tijd verstrijkt, betaal je minder rente en meer aflossing, omdat het openstaande bedrag daalt. Doordat je na verloop van tijd minder rente betaalt daalt je aftrek, maar dit heeft wel een gunstig effect op het afbouwen van de renteaftrek omdat je immers minder “last” hebt van de daling als het om het bedrag gaat. Het is natuurlijk sowieso gunstig om af te lossen op je hypotheek. In het verleden waren aflossingsvrije hypotheken erg populair, maar daarmee blijf je aan het einde van de periode waarover de hypotheek werd afgesloten met een restschuld zitten. Soms kun je hiervoor een nieuwe hypotheek afsluiten, maar het kan ook dat de bank van je eist dat je het openstaande bedrag in één keer aflost. Dan zit er niets anders op dan hiervoor een persoonlijke lening af te sluiten als je dit geld niet hebt. Of de woning te verkopen en met de winst de aflossing te voldoen.