Auto leasen en een hypotheek: private lease of leasen op de zaak?

Wanneer je van plan bent een huis te gaan kopen is het zaak je financiële situatie vooraf goed onder de loep te nemen. Vrijwel iedere bank heeft op zijn website een handige rekentool voor het berekenen van de maximale hypotheek die je met jouw inkomen kunt krijgen.

Een aspect waar je misschien geen rekening mee hebt gehouden is de leaseauto. Tegenwoordig is private lease erg in opmars. Het is voor sommige mensen goedkoper of aantrekkelijker om een auto te leasen dan een nieuwe auto te kopen. Heb je geen spaargeld om een auto te kunnen kopen, maar wel een vast inkomen waarvan je de maandelijkse leaseprijs kunt betalen, dan is private lease een goede keus.



Veel kosten zijn inbegrepen in de leaseprijs zoals onderhoud, motorrijtuigenbelasting, allriskverzekering en banden. Het voordeel is dat je niet voor onverwachte hoge garagerekeningen komt te staan bij een onderhoudsbeurt of mankementen. Het maandelijkse leasebedrag is vast dus je weet waar je aan toe bent. Het enige waarmee je rekening moet houden is dat de leaseprijs omhoog kan gaan wanneer je zelf schade rijdt. Ook voor bestuurders onder de 21 of 24 jaar gelden soms hogere tarieven. Heb je veel schadevrije jaren als bestuurder dan bestaat de kans dat de leaseprijs hierdoor lager wordt.

Maar pas op: Een leasecontract wordt door de meeste leasemaatschappijen gemeld bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Hiervoor is nog geen wetgeving voorhanden, het is dus aan de maatschappij of zij de lease wel of niet melden. Maar consumentenorganisaties pleiten hier wel voor ter bescherming van consumenten, om te voorkomen dat zij te hoge financiële verplichtingen aangaan. Is je leasecontract geregistreerd bij het BKR dan wordt dit gezien als een lening met verplichting voor langere tijd en is dit in de meeste gevallen van invloed bij de bepaling hoeveel hypotheek je kunt krijgen voor de aankoop van een huis. Heb je gekozen voor een leasemaatschappij die geen melding bij het BKR doet (sommigen adverteren hier zelfs mee) dan blijft het contract uiteraard buiten beschouwing wanneer je het zelf niet meldt. Houd er dan wel rekening mee dat de lasten door blijven lopen en maak een berekening of het door jou gewenste hypotheekbedrag met de daarbij behorende maandlasten haalbaar is in combinatie met het leasecontract voor je auto.

Leasen als zzp’er

Ben je ZZP’er dan kun je er natuurlijk voor kiezen om op naam van je bedrijf een auto te leasen. Voordeel van een dergelijke constructie is dat een zakelijk leasecontract niet wordt geregistreerd bij het BKR, want hier worden alleen consumentenkredieten geregistreerd. Wanneer je vervolgens een aanvraag voor een hypotheek doet, blijft je leasecontract dus buiten beschouwing.

Maar feit is dat je de maandelijkse kosten wel moet kunnen dragen. Het is daarom heel verstandig om goed door te rekenen of het financieel haalbaar is om een auto te leasen in combinatie met je overige vaste lasten waaronder je hypotheek. Want stel dat je na verloop van tijd tot de conclusie komt dat je de kosten van je leaseauto niet meer kunt betalen en je wilt tussentijds van het contract af, houd er dan rekening mee dat de boete die je moet betalen niet gering is. Percentages variërend van 15 tot zelfs 50% van de nog resterende maanden van het contract zijn niet ongebruikelijk. Een leaseauto is immers speciaal voor jou aangeschaft door de maatschappij en de leaseprijs is berekend op de vooraf overeengekomen leaseperiode. Hoe langer je nog te gaan hebt, hoe hoger het percentage van de boete bij contractbreuk.

Meer lezen

Alles over het leasen van een auto kun je lezen op de website van de Consumentenbond . Je vindt hier rekenvoorbeelden voor verschillende merken auto’s , welke punten zeker in een leasecontract moeten worden opgenomen en punten waar je verder op moet letten wanneer je overweegt een auto te gaan leasen.