Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de bruto maandlasten iedere maand hetzelfde zijn. De totale betaling, ofwel de aflossing en de rente samen, zijn zodanig berekend dat elke termijn op hetzelfde bedrag moet worden betaald. Aan het einde van de looptijd is de gehele hypotheek dan ook afbetaald. De hoogte van het maandbedrag hangt natuurlijk af van de hoogte van de totale hypotheek en de gekozen looptijd.

Bij de annuïteitenhypotheek betaalt u in het begin vooral veel rente en minder aflossing. Gedurende de looptijd verschuift deze verhouding omdat het aflossingsbedrag lager wordt en daarmee de rente die u daarover betaalt ook. Tegen het einde van de looptijd betaalt u steeds meer aflossing en minder rente.De annuïteitenhypotheek heeft als voordeel dat er zekerheid is over de bruto maandlasten en de aflossing binnen de gekozen looptijd. Daardoor komt u niet met een restschuld te zitten.

Omdat bij de annuïteitenhypotheek de rente afneemt naarmate de looptijd verstrijkt, profiteert u in de loop der tijd minder van fiscale renteaftrek. Dat betekent ook dat de netto maandlasten in de loop der tijd hoger worden. Aflossingsbedragen kunt u immers niet van de belasting aftrekken.

 

Let op!

De rente moet vast staan om het bedrag maandelijks gelijk te houden.