Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt maandelijks alleen rente betaald en geen aflossing. De aflossing van de hypotheek gebeurt in één keer, vaak met de verkoop van de woning. De aflossingsvrije hypotheek kent geen looptijd met einddatum. De hypotheek stopt zodra het gehele hypotheekbedrag is afbetaald. Het is vaak wel mogelijk om tussentijds af te lossen indien u wilt.

De aflossingsvrije hypotheek kent lage maandlasten omdat u slechts rente betaalt (vergelijkbaar met huur). Zeker als de rente vast staat, weet u gedurende die rentevaste periode exact wat u per maand aan uw hypotheek kwijt bent. U bent echter niet beschermd tegen renteverhogingen, dus het kan voorkomen dat u in een volgende rentevaste periode een veel hoger maandbedrag kwijt bent.Doordat u geen aflossing betaalt, bouwt u ook geen vermogen op. Om te voorkomen dat u de hypotheek door bijvoorbeeld een prijsdaling van uw woning of door gedwongen verkoop niet kunt afbetalen, wordt de aflossingsvrije hypotheek meestal tot een bepaald percentage (vaak 75%) van de executiewaarde van de woning verstrekt. U heeft dan de zekerheid dat ook een gedwongen verkoop genoeg opbrengt om het hypotheekbedrag te kunnen voldoen.

Het grote voordeel van een aflossingsvrije hypotheek, naast de lage maandlasten vergeleken met andere hypotheekvormen, is dat het mogelijk is meer geld over te houden na aflossing. Het kan namelijk goed zijn dat uw woning bij verkoop meer opbrengt dan wat u aan hypotheek betaald heeft. In dat geval is het restbedrag voor uzelf.